Historie letiště

Mám-li napsat něco o Borku a jeho historii, musím se vrátit mnoho let zpět a to do doby, kdy někteří z nás měli doma v garáži pod plachtou schované rogalo nebo k nepoznání rozebrané letadlo. Když matka příroda zavelela a my už prostě museli,naložili jsme naše aparáty na vozejky za auta a hurá na polní cestu ze které se dalo létat. Někdy to skončilo hasičským cvičením, to je ta situace kdy složíte tu hromadu nic neříkajících věcí na létající stroj a pak zjistíte že začalo foukat tak že to prostě nejde, takže opět rozebíráte a neuspokojeni jedetedomů. Jak by bylo krásné mít letiště s hangárem ,jsme si vždycky říkali. Pak přišli další stejně postižení kluci, jednomu doma v dílně dorůstalo éro a druhý chtěl prostě letiště. No a takhle nějak se sešla prapůvodní skupinka zakladatelů.
      Psal se rok 1994 a hrstka nadšenců z řad skoro ilegálních letců na rogalech, pilotů čekatelů a bývalých Brandýských pilotů se rozhodla, že po 31-ti letech, kdy v roce 1963 byl rozhodnutím režimu rozpuštěn Brandýský aeroklub, vrátí křídla nad Brandýs.
      Vytipovala se vhodná plocha v oblasti Probošťských jezer a na podzim r.94 se začalo orat a tvořit budoucí plochu letiště. V létě r.95 jsme povýšili a založili občanské sdružení pod názvem Brandýsko Staroboleslavský aeroklub. V té době měl klub 8 létajících víceméně rogalistů a asi 25 nelétajících členů. Plochu jsme měli, hodně práce na ní tak, ale potřeba hangáru byla stále větší a větší, proto padlo rozhodnutí pořídit si a postavit hangár, jen šlo o to jakou variantu jsme schopni vzhledem k našim možnostem" vydejchat".Roku 97 nám  pomohla náhoda a za spolupráce mnoha našich známých ale i neznámých "kamarádů" jsme získali konstrukci montované haly, dala se dohromady parta14 lidí kteří stavbu zafinancovali a o sobotách a nedělích hlavně také postavili. Výsledkem bylo že 30 dubna 98 proběhlo slavnostní otevření hangáru o velikosti 25x31m a prvních 5 letadel mělo kde bydlet. Dodnes se scházíme v každou sobotu a jeli potřeba (a ta je vždy) tak i něco děláme a zvelebujem si ten náš plácek.
     V roce 2001 jsme pojmenovali naší plochu na Letiště Borek a uspořádali "náš" první slet na který k nám přilétlo úžasných 16 letadel , pro nás to byl pádný důvod proč pokračovat v pořádání sletů. Letos 6 srpna to bude V. ročník u příležitosti 10.výročí založení našeho klubu.
      Členská základna se během doby vytříbila a zůstali jen ti co to myslí s klubem dobře .Pochopily že jak bude letiště vypadat záleží jen na nich Postavily jsme novou klubovnu kde se lítá u kafe. Každou sezonu začínáme povinným školením pilotů, aby nikdo nemohl říct že nevěděl. V současnosti máme dobře fungující partu 35 členů z toho 21 létajících, v hangáru bydlí 6 rogal a 11 letadel, dráhu máme travnatou o délce 550m orientovanou ve směru 17/35 na jižní straně zakončená rybníkem, což je zvláštností našeho letiště a můžu potvrdit že start nebo přistání přes vodu má své kouzlo.
      Každé letiště má své zvláštnosti a nectnosti, naší nectností ale jen malou je, že trpíme na větry teda na boční větry, protože jsme v oblasti kde převládá severozápadní proudění tak většinu roku létáme s bočním větrem. Naší atrakcí je rybník, který hojně využíváme hlavně v létě a spousta lidí se k nám naučila za vodou létat Plocha je obehnaná elektrickým ohradníkem, protože jí kromě letců začli využívat i divočáci a to se nám vůbec nelíbilo, od října do března je natažený drát okolo plochy. Letiště má klubovnu s kuchyňkou a barem a jsme schopni ubytovat 10 lidí a krátkodobě uložit i letadlo. Přiletět k nám může každý slušný člověk, který bude respektovat naše pravidla provozu. Veškeré informace o nás jsou uvedeny v databázi letišť, takže přileťte a pobavíme se. Jménem členů našeho klubu Vás k nám srdečně zvu a těšíme se na Vás.
Letu zdar Antonín Vinický.